Apa are un rol esențial pentru viața noastră. Avem nevoie de apă atunci când ne este sete, atunci când trebuie să facem baie, dar și pentru a găti. Pentru copii, este extrem de importantă. Însă nu din primele luni din viață. În momentul când se începe diversificarea, după 6 luni, atunci introducem și apa pentru bebeluș. Trebuie să știi că, atunci când îl alăptezi, bebelușul tău nu are nevoie decât de lăpticul de la mamă. „Îi este sete”, este total eronat. Lăpticul de mamă îi ține și de foame și de sete.
Tu știi când are bebele tău nevoie să îi introduci apa?
Dacă îi dai unui bebe sub 6 luni, îi poți umple stomăcelul…și nu va mai păpa. Iată de ce nu este bine să dai apă bebelușului încă alăptat și care nu este diversificat:
- deoarece interferează cu abilitatea organismului de a absorbi nutrienții din lapte;
- „păcălește” stomacul copilului, creându-i iluzia că este sătul și îi scade pofta de mâncare, apărând riscul subnutriției.
Însă nu este bine nici să o introduci foarte târziu pentru că poate conduce la deshidratare, care este extrem de periculoasă. O dată cu introducerea alimentelor în alimentația sa, copilul are nevoie și de apă. Aceasta ajută la digerarea alimentelor și la stimularea procesului metabolic. Dacă copilul prezintă vreunul dintre simptomele, atunci se poate vorbi despre deshidratare:
- buze și piele uscate;
- micțiuni rare și piele inchisă la culoare;
- stare de letargie;
- plâns fără lacrimi;
- delir sau leșin.
Apa ajută la îmbunătățirea organismului, la stimularea funcțiilor cerebrale, întărirea sistemului imunitar, energizarea organismului. Apa este foarte importantă pentru un copil, după cum ne spun specialiștii. Copiii trebuiesc învățați să bea cât mai multă apă, astfel încât să își asigure zilnic necesarul de apă. Să nu mai vorbim de episoadele de febră, când copilul trebuie să suplimenteze cantitatea de apă băută. De asemenea și în zilele caniculare.
Tu îi dai copilului tău să bea apă? Când ai introdus apa bebelușului tău?