Vă spuneam ieri că România nu se mândreşte doar cu oameni frumoşi, ci şi cu locuri şi monumente istorice frumoase.
Poate că cel mai frumos şi rafinat exemplar de arhitectură românească este Mănăstirea Horezu. Aceasta a fost înălțată în anul 1693 de Constantin Brâncoveanu. A fost inclusă în anul 1995 în patrimoniul UNESCO.
România are cele mai frumoase monumente istorice
Mănăstirea Horezu este considerată, alături de schiturile sale, cel mai reprezentativ complex de arhitectură, definitoriu pentru „stilul brâncovenesc”.
Pentru Brâncoveanu construirea acestei mănăstiri era un obiectiv pe care trebuia să îl atingă. Domnitorul îşi vedea împlinită o dorință sfântă, care-l frământa, după cum putem citi în pisania de deasupra uşii bisericii. „Nu voi intra în sălaşul casei mele, nu mă voi sui pe aşternutul patului de odihnă, nu voi da somn ochilor mei şi pleoapelor mele dormitoare şi repaos tâmplelor mele, până nu voi afla loc Domnului şi sălaş Dumnezeului lui Iacob”.
Mănăstirea Horezu este cea mai elegantă și mai matură frescă de inspirație bizantină din România. Numele satului Hurezi, devenit ulterior orașul Horezu, vine de la denumirea populară a bufnițelor care trăiesc în pădurile vecine. Locul de reculegere beneficiază de liniștea muntelui Căpățânii (2.130 metri).
Despre Mănăstirea Horezu, Nicolae Iorga spune, în cartea sa „Bizanţ după Bizanţ“, că „este continuatoare a civilizaţiei române, ai cărei moştenitori în Europa de Răsărit sunt românii”. Cu privire la execuţia pridvorului sfintei mănăstiri, marele Nicolae Iorga spunea: „Frumos pridvor pe stâlpi lucraţi cu o mare bogăţie de podoabe…, cu un rând de stâlpi tot aşa meşteşugit sculptaţi… flori de piatră în jurul uşii celei mari şi a tuturor ferestrelor“.
Ansamblul monahal de la Horezu se întinde pe mai mult de trei hectare, cuprinzând mănăstirea propriu-zisă, Biserica Bolniță, Schitul Sfinților Apostoli și Schitul Sfântul Ștefan. Acestora li se adăugă Biserica Sfinții Îngeri, ctitorită tot de unul dintre stareții mănăstirii celei mari, aflată puțin mai la sud de incinta mănăstirii.
Dacă nu ați vizitat-o până acum, cred că este momentul să găsești un weekend liber și să o faci. Este păcat să nu vezi măcar o dată în viață cea mai mare și mai însemnată ctitorie a voievodului martir Constantin Brâncoveanu.