Ştiați că România are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO?

Da, ne mândrim cu 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO. Şi mai aud pe câte unii…în ce fel de țară trăim…Dar sunt atâția care habar nu au de România şi de tot ce oferă ea.

România are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO

Aceste site-uri includ:

– Delta Dunării,

– aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania,

– Mănăstirea Horezu,

– bisericile pictate din nordul Moldovei,

– Cetatea Sighişoara,

– bisericile de lemn din Maramureş,

– fortărețele dacice din Munții Orăştiei.

Delta Dunării, ținut exotic

Delta Dunării este situată în SE țării, având forma literei grecesti „A” (delta). Privită de pe Dealurile Tulcei, Delta Dunării este ca o întindere de verdeață străbătută de șuvițe argintii. Delta Dunării este o câmpie în formare, având altitudinea medie de 50 cm, fiind alcătuită din: relief pozitiv – grinduri, ostroave și relief negativ: brațele Dunării, canalele, gârlele, mlaștinile, bălțile și lacurile.

Delta Dunării este un ținut exotic, unde poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere. Foarte multe dintre aceste specii sunt considerate specii unice și monumente ale naturii. De asemenea, în apele Deltei trăiesc 133 de specii de pești, care constituie o sursă importantă de hrană pentru păsări și mamifere acvatice, dar și o importantă resursă științifică și economică.

Delta începe să se contureze de la Pătlăgeanca, unde se bifurcă în două brațe, Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud. Acesta din urmă se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfântul Gheorghe.

Delta Dunării este cunoscută ca cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de 2.681 km2. În anul 1990 UNESCO a inclus Delta Dunării printre rezervațiile biosferei. Este cea mai nouă formă de relief din România, ferită de „progresul industrializării”. Delta Dunarii are cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) şi ihtiologică (reprezentată de aproximativ 100 de specii, printre care heringul de Dunăre şi sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar).

patrimonii

Ne mândrim cu Delta Dunării și este considerată o adevărată bijuterie a țării noastre. Avem obligația să o protejăm și să o ocrotim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.