Tu ești un părinte bun? Cum îți dai seama dacă ești sau nu?

A fi părinte este o mare responsabilitate, iar această meserie durează o viață întreagă. Dar cum îți dai seama dacă ești un părinte bun?

Încă de când afli că vei avea un pitic, începi să îți pui o mulțime de întrebări. Oare voi fi o mamă bună? Voi știi ce trebuie să fac atunci când copilul va plânge, când va fi bolnav, când va avea febră? Emoțiile, teama, gândul că nu te vei ridica la nivelul așteptat…toate acestea nu te vor ajuta, chiar deloc. De aceea, trebuie să știi că orice mămică care își dorește copilul se va descurca. Va fi mai greu, la început, dar cu siguranță va face cum va considera că este mai bine pentru copilul ei!

părinte

Ce înseamnă un părinte bun?

Vei fi o mămică bună atât timp cât prioritatea va fi el, copilașul tău. El va fi cel la care te vei gândi în primul rând. Nu satisfacerea tuturor poftelor și faptul că îi vei cumpăra orice își va dori te va face o mămică bună. Ci faptul că vei știi să îl crești frumos, îi vei da o educație bună.

Această meserie este una foarte dificilă, dar la fel de frumoasă, pe care o vei învăța pe parcurs. Tonul vocii tale, comportamentul față de copil sunt cele care definesc dezvoltarea stimei de sine a copilului. Laudă-l de fiecare dată când face ceva bine! Lasă-l să încerce să facă ceva singur, ajutându-l astfel să fie independent. Nu îl compara cu un alt copil, nu îl pune în superioritate, pentru că nu vei reuși decât să îi dezvolți sentimentul de slăbiciune. Și mai ales, dacă ai doi copii, nu îi compara între ei. Arată-i că îl iubești la fel de mult, chiar dacă a greșit și nu ești mulțumită de comportamentul lui.

Accentuează lucrurile bune pe care le face, lăudându-l cât mai des posibil. Încearcă să îl critici cât mai puțin, determinându-l astfel să facă numai lucruri bune. Cu toate acestea, fixează anumite limite și fii fermă în hotărârile pe care le iei. Disciplina este importantă, ajutându-l pe copil să își controleze gesturile în public.

Un copil fericit înseamnă o mămică bună

Încearcă să îți faci cât mai mult timp liber pentru copil. Joacă-te cu el, fă un program de plimbare, de uitat la televizor, de comunicat cu el. Poate aveți puțin timp doar voi doi după ce vine de la școală, când îți povestește ce a făcut, cu cine s-a certat sau cu cine s-a împrietenit. Este foarte important să știe că ești acolo mereu pentru el! Că oricând are nevoie să vorbească cu tine, întotdeauna îl vei asculta.

Un aspect foarte important care nu trebuie deloc neglijat – încearcă să fii un model pozitiv pentru copilul tău. Cultivă-i respectul, atât față de sine, cât și față de cei din jur, prietenia, toleranța, onestitatea, integritatea.

Sunt sigură că orice mămică care își iubește copilul cel mai mult în viață este o mămică bună. Doar ai grijă să îl înveți ce este bine și ce este rău, să devină un om bun!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.