Știai de efectele benefice ale cafelei?

Că îmi place cafeaua, v-am mai spus, dar știați ce efecte benefice are? V-am mai spus că eu ador cafeaua, v-am vorbit despre iubirea mea pentru cafea aici. Consumată în cantități obișnuite, este extrem de benefică asupra sănătății datorită conținutului ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile) fiind unul dintre cele mai consumate produse care conţin cofeină.

benefice

Efectele benefice ale cafelei

Procentul bărbaților care fac cancer de prostată este considerabil diminuat printre cei care beau șase cești de cafea zilnic. Asta spun cercetările de domeniu, care consideră cafeaua cu un mare efect anticancerigen. De asemenea, se consideră că riscul ca femeile care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi să facă cancer de col uterin este cu 60% mai redus față de cele care beau mai puțin de două cești.

Cofeina conținută în cafea stimulează sistemul nervos și ameliorează, pe termen scurt, starea de oboseală. Este recomandată persoanelor hipotensive, dar și pentru ameliorarea simptomelor bolii Parkinson sau Alzheimer. De asemenea are efect purgativ si diuretic, stimulând funcțiile digestive.

Putem prepara o cremă anticelulitică, amestecând zațul de cafea cu ulei de masline. Această crema se folosește pentru masarea zonelor corpului afectate de celulită. De fapt, majoritatea cremelor anticelulitice folosesc cafeaua ca ingredient.

De reținut, cafeaua este contraindicată în cazul durerilor de cap și a nevrozelor, precum și în cazul consumului anumitor medicamente. Cafeaua nu afectează fertilitatea. Pe timpul sarcinii este recomandat să se evite consumul de cafea, aceasta favorizând apariția unei stări de nervozitate, iar dozele prea mari pot crește riscul de pierdere a sarcinii. Dar, ca și în cazul oricărui alt aliment sau medicament, cafeaua trebuie consumată cu masură.

Cafeaua la ibric

Pentru cafeaua la ibric se foloseşte o cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă şi zahăr într-un ibric.
Pentru a obține o cafea bine preparată la ibric, e nevoie de caimac în partea superioară, este omogenă şi nu conţine particule de cafea în lichid sau caimac. Este necesa să o servim foarte fierbinte şi de obicei servită cu un pahar de apă rece pentru a reîmprosăta gura şi a savura mai bine aroma cafelei.

Este cafeaua care mie îmi place cel mai mult…

2 comentarii


  1. Imi place cafeaua si o beau cu mare drag. Nu beau cantități nări. O canuta este suficientă pe zi si rar fac excese. Ma bucur sa văd ca poate fi buna in alungarea unor boli. Sper ca niciodata sa nu am probleme de sănătate ca cele menționate de tine

    Răspunde

    1. Da, am ramas surprinsa cate beneficii are cafeaua. Sper sa nu aflu totusi niciodata daca intr-adevar are efectele acestea…

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.