Astăzi aș vrea să vorbim despre un subiect care este motiv de îngrijorare pentru mămici, și anume febra. Febra face parte din mecanismul natural de apărare al corpului. Ne demonstrează că imunitatea există și funcționează la capacitate maximă.
Ce este febra, care cauzează multe motive de îngrijorare pentru mămici?
Febra nu este o boală, este un simptom al unei boli, un semn că organismul nostru luptă cu o infecție. De cele mai multe ori, trebuie tratată în special atunci când copilul nu se simte bine, nu doarme, refuză să consume alimente și mai ales lichide.
O dată luată temperatura copilului și stabilit faptul că acesta are temperatură, trebuie să vedem ce vom face. Majoritatea medicilor pediatri recomandă să începem să tratăm febra de la 38,5 grade. Întotdeauna trebuie mers la doctor pentru a vedea care este cauza febrei.
„O greșeala pe care părinții o fac frecvent este că se grabesc să combată febra copilului, chiar dacă nu e febră mare și chiar dacă copilul nici măcar nu dă semne de disconfort. Un părinte care combate febra imediat ce o observă la copil este ca un pompier care oprește alarma de incendiu, în loc să încerce să oprească focul. Medicamentele reduc febra, dar scad și producția de anticorpi și, astfel, prelungesc durata de vindecare a infecției care cauzează febra.”, spune un specialist și mare dreptate mai are.
Cum tratăm febra?
Deși am tot citit despre febră și am înțeles că, până la un punct este bună, tot mă lamentez și mă panichez. Și asta pentru că, aproape de fiecare dată, temperatura urcă lejer până la 40 de grade. Dar, spre deosebire de primele dăți când au făcut temperatură fetele și am fugit cu ele la spital, acum știu cum să reacționez. Dacă ajung la împachetări e foarte important de știut că apa trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece…Împachetările se fac cu un cearceaf de la subțioară și până la fund. Le fac câte 5 minute de trei ori, după care le iau temperatura. Repet până ajunge la un 38,8 de grade…Acest lucru m-a învățat doctorița pediatru de la București când am fost internată cu fetele. Nu apelez la împachetări, la care adaug toate siropurile posibile contra febrei. Risc să îi scadă mai mult decât trebuie temperatura. Lucru care mi s-a întâmplat și m-am chinuit apoi să i-o cresc! :O
Nu omiteți vizita la pediatru!
Ideea este că nu trebuie să te panichezi, pentru că atunci vei fi agitată și automat vei agita și copilul. Neapărat de reținut că a doua zi trebuie sunat la cabinetul medicului de familie sau al doctorului pediatru și programat o vizită. Febra apare ca urmare a unei infecții, infecție ce trebuie depistată și tratată.
Sănătate multă la toți copilașii!