Deși nu s-ar crede, un factor așa de mic are o importanță uriașă în dezvoltarea unei viitoare sarcini. Rh-ul pe care îl avem cu toții în sânge poate pune in pericol viața fătului când există o incompatibilitate între sângele bebelușului și cel al mamei.
Ce este RH-ul și cum poate interveni în dezvoltarea unei sarcini?
Pe globulele roșii din sângele nostru există un antigen care se numește D. Persoanele care îl au (aproximativ 85% din populația globului) au Rh pozitiv. Persoanele fără antigen D pe globulele roșii au Rh negativ. Organismul acestora din urmă, dacă intră în contact, la nivel sanguin, cu sânge cu Rh pozitiv, fabrică anticorpi. La următorul contact cu acest tip de sânge, acești anticorpi atacă globulele roșii și le distrug.
Este extrem de important ca, înainte să te gândești la un bebe, atât tu cât și partenerul tău să faceți analizele amănunțite de sânge, aflând astfel și Rh-ul dacă până acum nu îl știai. Majoritatea oamenilor au RH pozitiv, însă nu poți ști niciodată dacă nu cumva faci parte din tabara cealaltă.
De ce este important să cunoști RH-ul?
Dacă amândoi partenerii au același tip de Rh (pozitiv sau negativ) nu va exista nicio problemă pe tot parcursul sarcinii sau la naștere.
Dacă viitoarea mămică are Rh negativ, iar partenerul Rh pozitiv, există posibilitatea ca bebele să aibă Rh pozitiv. Până aici totul perfect! Însă la naștere sau în cazul vreunei intervenții necesare în timpul sarcinii, cum ar fi amiocenteza, sângele mamei și cel al copilului intră în contact. Mama poate dezvolta anticorpi la Rh-ul pozitiv, întâmplându-se exact ca în cazul unei infecții, când organismul luptă să o distrugă.
Problemele însă nu apar la prima sarcină, ci abia la cel de-al doilea copil. Dacă și cel de-al doilea copil are Rh-ul pozitiv, anticorpii mamei vor ataca celulele roșii din sângele bebelui, existând riscul de a îi pune viața în pericol. Acesta se poate naște cu anemie, hemoliza, icter, deficiențe ale sistemului nervos central, insuficiență cardiacă sau respiratorie.
Dacă ai Rh negativ, nu intra în panică. Dacă se descoperă incompatibilitatea Rh-ului sau ai dezvoltat deja în sange anticorpi pentru Rh pozitiv, atunci ți se va face o injecție cu imunoglobuline anti-D. Aceasta se administrează în a 28-a săptămână de sarcină și încă una după naștere, dacă bebelușul are Rh pozitiv.
Este extrem de important să îți faci analizele, astfel știi ce ai de făcut în timpul sarcinii!