La multi ani de Sfantul Stefan!

Astazi a fost Sfantul Stefan, vreau sa urez si eu un „La multi ani” tuturor celor care poarta acest nume. Si la multi ani pentru nepotica mea, care este si Stefania si astazi a implinit si 6 anisori.

Sfantul Stefan, ocrotitor al bolnavilor si nedreptatilor

Sfantul Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii. Exista credinta ca acesta ii ajuta pe bolnavi si ca in aceasta zi persoanele certate trebuie sa se impace. In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Acestea au forma rotunda si sunt făcute dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste painici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Dupa ce se sfintesc de catre preot, in biserica, ele se impart de pomana copiilor saraci.

Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care il urmau pretutindeni si care au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte in anul 33, de catre autoritatile iudaice, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor.

Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat  ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”. Pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.