Știați că…liliacul vampir există?

Știați că…există peste o mie de specii de lilieci, dar numai 3 sunt cu adevărat „vampiri” și se hrănesc cu sânge? Aceștia se găsesc în Mexic, America Centrală și de Sud.

Știați că există specii de lilieci-vampiri?

știați

Liliecii reprezină un grup foarte numeros de mamifere. Există în lume peste 1.200 de specii,  reprezentând o cincime din numărul mamiferelor cunoscute.

  • 70% dintre lilieci sunt insectivori, mănâncă numai insecte, pe care le vânează în zbor sau le prind de pe sol ori de pe frunze. Întrucât insectele sunt, de multe ori, dăunătoare, având şi un ritm susţinut de reproducere, lumea ar deveni a lor în scurt timp, dacă n-ar exista animale precum liliecii, care să ţină populaţiile de insecte sub control.
  • Dintre celelalte specii, multe sunt frugivore. Se hrănesc cu fructe şi contribuie la răspândirea plantelor respective. Peste 150 de specii de plante depind de aceşti lilieci pentru a se înmulți.
  • Câteva specii se hrănesc cu nectar, evoluând adaptându-se la acest mod de hrănire. Au un bot alungit şi o limbă lungă şi extensibilă, cu ajutorul căreia culeg lichidul dulce din flori. Aceşti lilieci joacă un rol important în polenizarea speciilor de plante cu al căror nectar se hrănesc.
  • Există şi unele specii carnivore. Sunt câteva specii de lilieci-pescari  care se hrănesc cu peşti şi crustacee. Aceşti lilieci folosesc ecolocaţia pentru a detecta valurile făcute la suprafaţa apei de către peşti. Au picioare mari, cu gheare puternice, cu ajutorul cărora îşi „pescuiesc” prada. Alţi câţiva lilieci vânează broaşte, şopârle, mici păsări sau chiar alţi lilieci.
  • Există un număr foarte mic de specii de lilieci – în prezent sunt cunoscute trei – care sunt hematofage, adică se hrănesc cu sânge: faimoşii lilieci-vampiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.