Savoare asiatică chiar la tine acasă – o masă delicioasă, preparate senzaționale

– Ante, mami, haide te rog, apucă-te să strângi jucăriile din living. În curând ajung musafirii. Dragule, cu ce îi servim? Mi se pare totuși că este prea din scurt vizita asta…Cred că mai bine comandăm ceva, o pizza…cred, nu prea am ce să fac în 15 minute. Poate doar să dau puțin cu aspiratorul…

– Daaaaaa…pizzaaaaa, vreau!!! Haide Sofi, repede, să facem curățenie în sufragerie, vin musafirii și vine și pizza, o aud pe Ante dând comenzi clare către surioara ei mai mică.

– Stai liniștită. dragă, de mâncare mă ocup eu. Știu exact ce îi va plăcea lui Dorin. E înnebunit după mâncare chinezească, așa că asta voi face…voi comanda ceva din bucătăria asiatică și îl voi da pe spate. Poate voi primi și promovarea mult așteptată.

– Tati, au si pizza la chinezească acolo? 

– Nu cred, tati, dar o să întreb acum!

Trebuie să recunosc că nu sunt fan mâncare chinezească, nu mă dau în vânt după orez și mai ales…știu că, în bucătăria chineză se gătesc multe dintre „lucrurile” care mișcă sau se târăsc pe pământ. Tocmai din acest motiv nu am fost atât de încântată când am auzit, dar…e șeful lui și chiar vrea să îl impresioneze. Cu o bere și cu gustul răsfățului chinezesc 😉

Wu Xing știe!

Asta l-am auzit pe soțul meu spunând în telefon. Ce-o însemna asta?Hmm…Furnici în copac??!?! Hai măi iubi, că deja te întreci cu gluma…O aud și pe fii-mea alergând spre noi:

– Eu nu…nu mănânc așa ceva!!

– Stai liniștită, mami, nici eu nu mănânc furnici!

Nu am mai putut fi atentă la ce comandă, l-am auzit vorbind de niște urechi de lemn și de primăvară…și parcă a spus ceva și de Panda. Am așteptat să termine și i-am spus:

– Să nu te aștepți ca, pentru o promovare, eu și fetele să mâncăm furnici, că așa îi plac șefului tău. Și nu înțeleg de ce l-ai chemat la noi și nu v-ați dus direct la restaurant să mâncați așa ceva? Știi ceva…nici nu te obosi să îmi răspunzi…eu zic să îl suni și să schimbi locația întâlnirii…doar Wu Xing știe…ce știe? 

„Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

 – Haide măi iubito, îmi spuse îmbrățișându-mă, oricât mi-ar plăcea să te văd mâncând furnici (râdea)…nu îți dau așa ceva să mănânci. Furnicile le-am comandat pentru noi, bărbații…sunt foarte iuți, îți ia gura foc. 

preparate

Furnici în Copac este o foarte cunoscută rețetă chinezească care a reușit să cucerească întreaga lume, amețind papilele gustative a milioane de gurmanzi. Denumirea sa ușor ambiguă reușește să acapareze atenția oricui, inclusiv și a celor care nu sunt fani ai preparatelor asiatice.  Dar, cine a încercat această rețetă delicioasă știe că secretul său de bază stă în gustul său bun, în complexitatea tuturor ingredientelor, dar și în măiestria condimentelor utilizate.

În China, sunt foarte multe mâncăruri care au la bază o istorie, existând în arta culinară chineză de mai mult de sute de ani. Multe preparate au nume de personaje importante din istoria Chinei sau reprezintă combinații de nume de animale sau pur și simplu au denumirea după felul cum arată.

Are un nume ieșit din comun… știu, dar este doar un mod de a descrie cât mai detaliat estetica acestui preparat. Un bol de furnici în copac înseamnă de fapt o bogăție de bucățele de carne, tocate mărunt, care se întrepătrund perfect cu pastele subțiri și arămii. Sincer nu îți trebuie extrem de multă imaginație să poți vedea asemănarea cu niscai furnicuțe care par a se cățăra pe crengile firave ale unui copac. Această rețetă, exotică și creativă, este pur și simplu delicioasă!

Ia uite ce frumoși sunt copacii de Redwood din China, aproape că sclipesc. Sunt niște sequoia…dar nu seamănă cu cei din farfurie, vei vedea 😉

Wu Xing poți oricând încerca noi preparate și mâncăruri pe gustul tău

 – Pentru voi, doamnele am comandat Salată cu urechi de lemn. Nu, nu…lemnul nu are urechi, acestea sunt ciuperci, cunoscute sub denumirea Auricularia auricula-judae. Faraonii le apreciau ca pe o delicatesă, grecii credeau că furnizează multă putere războinicilor în timpul bătăliilor, iar romanii le considerau un dar al zeilor.

Ele sunt folosite de către chinezi în special pentru calitățile lor care aduc foarte multe beneficii sănătății. Sunt bogate în calciu, fier, potasiu și zinc. Aceste ciuperci ajută la scăderea colesterolului din sânge, reduce riscul de infarct, contribuie la vindecarea răcelilor și durerilor în gât. Vezi, m-am gândit la gâtul tău, la durerea de care te vaieți deja de vreo 3 zile…

 – Și nu am uitat și de pitici. Pentru ei am comandat un meniu Panda, cu pui în trei culori și orez cu ou, un deliciu. Și aveți și câte o jucărie cadou. Ce spuneți este mai bine decît o pizza?, le întreabă pe fete, care ascultaseră bosumflate că nu-și vor mai primi pizza promisă. Dar imediat ce au auzit cuvântul jucării…le-a revenit zâmbetul pe buze.

 – Da, tati, ne place Panda…și puiul și orezul. Dar…ce jucărie vom primi?

 – Nu știu, vom vedea! 🙂

 – Bine, dragule, sper să nu dai greș cu masa asta…pentru mine nu este atât de importantă, cum este pentru tine. Furnici, urechi de lemn…sper să fie o masă deosebită, așa cum promiți.

 – Sigur va fi, draga mea! Wu Xing știe toate secretele și dedesubturile care nouă ni se par ciudate, ale bucătăriei chineze. Știe să prepare și să împacheteze cele mai gustoase Furnici în copac, cele mai proaspete Pachețele de primăvară și cele mai delicioase Urechi de lemn.

 – Chiar dragă, te-am auzit și la telefon…ce era Wu Xing știe? Vreun cod…ceva?

 – Nu, scumpa mea, este o parolă, pe care dacă o folosești atunci când dai comanda, beneficiezi de un discount de 10 %. Haide, nu-ți mai face atâtea griji…și… fără emoții, vei vedea că va fi un ospăț pe cinste!

Succesul unei mese delicioase

Și așa a fost…Dorin a fost încântat de gustul extrem de bun și de iuțeala furnicilor, iar soției sale i-a plăcut foarte mult salata. Copiii s-au jucat fericiți cu jucăriile primite. Toată lumea a fost mulțumită, în special soțul meu care a primit promovarea dorită. Asta după ce a promis că îl va mai invita pe Dorin la masă. Până la urmă, Wu Xing chiar a știut rețeta perfectă pentru succesul unei mese delicioase.

*sursa foto: wuxing.ro

Articol trimis pentru degustare bucătarului șef de nota 20 de la SuperBlog 2016.

 

20 de comentarii


  1. Salata cu urechi de lemn? cand am vazut prima data am inceput sa rad, apoi am citit mai jos despre ce era vorba. Nu am mancat pana acum mancaruri din acestea chinezesti , dar suna destul de interesant. Mult succes.

    Răspunde

  2. Asta e denumirea populara deci… noi cunoastem in general ciupercile. Anul trecut am gasit in padure din astea si nu stiam de ele. Aratau exact la fel, ca niste gornite negre. Am intrebat un batran, prieten de familie cunoscator si a zis ca am gasit o bunatate. Si pe buna dreptate. I-am fiert separat si am gustat putin totusi inainte, abia apoi i-am pregatit cu usturoi si verdeata (tras la tigaie). A fost un adevarat deliciu. Apoi i-am gasit la vanzare in hypermarket la caserola. Erau foarte scumpi. (vreo 40 lei 250 grame)

    Răspunde

  3. Furnicile in copaci urmeaza sa le incerc, abia astept. Am incercat insa urechile de lemn si-mi place foarte mult gustul lor, mi se pare pe undeva ca seamana cu ghebele.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.