Un stil de viață sănătos, încurajat de Sano Vita

Cu toții ne dorim o viață lungă și fericită, o viață în care să nu existe necazuri și boală. Dar facem tot posibilul pentru a ne atinge acest țel? Unii da, alții inconștient nu. Am auzit foarte mulți specialiști care spuneau că peste 80 % din sănătatea noastră depinde foarte mult de mâncarea pe care o alegem, de odihnă, de sport, de sentimentele și emoțiile pe care le trăim. Celelalte procente de 20 % țin de mediul înconjurător sau sunt moștenite din generație în generație.

Stilul de viață este suma alegerilor mici pe care le faci în fiecare zi

În tinerețea mea, studentă fiind, recunosc că nu existau decât 2 mese: prânzul, undeva pe la ora 13 și cina seara târziu, în jurul orei 21. Micul dejun însemna cafeaua și vreo 3-4 țigări. Prânzul era o shaorma sau un sandwich, o mâncare extrem de „sănătoasă”. Nu mai vorbesc de nopțile pierdute în cluburi sau învățând…da, mai făceam și asta. Însă nu realizam cât rău îi fac corpului meu, minții mele, care pentru a funcționa la limite normale avea nevoie de odihnă și de o mâncare sănătoasă.

Dar…pe atunci nu mă interesa acest aspect. Eram tânără, eram frumoasă și aveam toată viața înainte. Mama mă suna zilnic și mă agasa cu întrebări și replici de genul: „Ai mâncat astăzi?”, „Nu mai sări peste micul dejun, este cea mai importantă masa”, „Odihnește-te, mamă, noaptea…altfel nu vei putea rezista”. Săraca mamă…atunci o repezeam și îi închideam telefonul, acum că sunt mamă la rândul meu, îmi dau seama că nu vroia decât ce vor toate mamele din lume: să îi fie bine copilului ei.

Și pentru că acum îi dau dreptate mamei în legătură cu tot ceea ce îmi spunea, mi-am schimbat gândirea la 180 de grade. Îmi doresc să fiu un exemplu pentru fetele mele, așa încât am hotărât ca întreaga familie să adopte un stil de viață sănătos.

O nutriție optimă pentru o viață sănătoasă începe cu Sano Vita

Un prim pas a fost schimbarea alimentației, mergând astfel pe principiul „O masă sănătoasă = o viață fericită”. Am descoperit produsele Sano Vita, care ne-au ajutat să evităm pe cât posibil chimicalele din meniul nostru zilnic. Deviza cu care ne întâmpină Sano VitaAlege să fii sănătos!” ar trebui să existe în fiecare casă. Pentru că așa cum vă povesteam la început, totul ține de alegerea ta. Iar eu, ca mamă, am datoria să aleg pentru fetele mele.

viață

Produsele pe care le-am găsit aici înlocuiesc cu succes toate produsele din comerț modificate genetic, pline de coloranți, conservanți sau alte substanțe chimice. Sunt produse 100 % naturale și au și rol de tratamente. Astfel, uleiul presat la rece din semințe de floarea soarelui, extravirgin, scade colesterolul, previne bolile cardiovasculare și are un rol protector asupra membranelor celulare. Toate acestea grație conținutului ridicat de acizi grași nesaturați, a vitaminelor E și F și a lecitinei.

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-500-ml-7295-500x500

Am început să folosesc în locul celebrului delicat, de care soțul meu era îndrăgostit, sare roz de Himalaya sau sarea de mare iodată, făina expandată de orez, zahărul brut din trestie sau orezul prefiert. Ideea este că acestea sunt produse nerafinate, care nu conțin coloranți, fiind sărace în calorii, dar bogate în fibre și proteine vegetale. De ce? Pentru că fetele mele merită tot ce este mai bun, pentru că sănătatea lor este esențială pentru mine, pentru că îmi doresc să creasca frumos, fără probleme de sănătate peste câțiva ani.

superblog-06

Produse fără lactoză pentru un copil sănătos

În urmă cu un an, am aflat că Sofia, fetița mea cea mică este alergică la produsele lactate. Nu este o tragedie, știu, însă inițial m-am panicat. De unde va lua ea calciul și proteinele atât de necesare, dacă nu poate mânca brânză sau lapte. Însă pe Sano Vita am descoperit băuturi bogate în calciu, dar care nu conțin lactoză, băuturi hrănitoare și energizante.

colantari3-03-1

Eram ușor tristă pentru ea, nu sunt adepta dulciurilor la copilași, dar o ciocolățică din când în când merge. Mă gândeam că voi fi nevoită să o privez și pe Antenolia, fetița cea mare de kinderul mic pe care îl primea ocazional. Însă Sano Vita m-a ajutat din nou cu delicioasele Little Hearts cu banane și ciocolată sau Little Hearts cu cocos și ciocolată, cu fructe confiate sau covrigei pentru gustări.

bucurescu-02

Pe site-ul online Sano Vita am descoperit și o serie de rețete care m-au ajutat să diversific mâncarea și să fac dulciuri home made delicioase pentru fete. Astfel, la negresă am renunțat la cacao, mergînd pe pudra de roșcove (karob). Sau diferite smoothie, salate, băuturi energizante atât pentru copii, cât și pentru noi adulții.

negresa-300x300

bautura-energy-300x300

smoothie-verde-300x300

Asta nu înseamnă că noi nu mai mâncăm cartofi prăjiți de exemplu sau o cărniță prăjită suculentă, o ciocolată albă aerată sau chiar o shaorma cu de toate și pizza. Ba da, că deh…nu suntem la regim, doar încercăm să mâncăm cât de cât sănătos, să nu mai facem exces de alimentele bogate în grăsimi. Mâncăm și foarte multe fructe și legume proaspete și în special de sezon.

Sportul, necesar pentru o viață lungă și fără boli

Un alt aspect important al unei vieți sănătoase este mișcarea. Indiferent dacă avem un job solicitant sau nu, trebuie să găsim timp măcar 30 de minute pentru câteva exerciții simple. De asemenea, „mersul pe jos face piciorul frumos”, nu? Copiii trebuiesc învățați încă de mici cât de esențială este mișcarea pentru sănătatea noastră. Mersul cu bicicleta, rolele, trotineta sunt exemple de activități pe care le poți avea împreună cu copiii afară.

Odihna – energie și productivitate

Pentru a ne simți cât mai plini de energie, trebuie să dormim suficient, să mergem la culcare atunci când suntem obosiți. „Cum vrei să crești și să ai putere să te joci, daca nu vrei să mergem la culcare?” îmi întreb fetele de fiecare dată când strâmbă din nas și nu vor să facă nani.

O gândire pozitivă înseamnă un stil de viață sănătos

Pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să gândim pozitiv. Astfel ziua va fi mult mai bună, tot ceea vom întreprinde va avea un final pozitiv, iar noi ne vom simți excelent. Gândirea pozitivă are și un efect benefic și pozitiv asupra organismului nostru, totul pornește de la creier.

Totul cu moderație, inclusiv moderația în sine

Unul dintre principiile stilului de viață este moderația. Poți să faci absolut tot ceea ce îți dorești, însă trebuie să existe un echilibru, să facem totul cu moderație. Este foarte important să îți dai seama când să te oprești. Trebuie avut mare grijă la toate obiceiurile nesănătoase: obsesia de slăbire, suprasolicitarea la job, plăcerea de a bea.

Totul depinde numai de noi, dacă vrem să adoptăm un stil de viață sănătos! Nu trebuie neapărat să urmăm niște reguli, ci doar să ne impunem să mâncăm sănătos, să facem mișcare și să realizăm că totul în viața noastră este frumos!

Voi ce principii ați ales pentru un stil de viață sănătos?

*sursa foto: sanovita.ro, arhivă personală

Articol scris pentru proba nr 16 din SuperBlog 2016!

 

36 de comentarii


  1. Cred ca mesele in studentie au fost toate la fel: cafea+ tigari la mic dejun si shaorme pentru cina, cu diferenta ca eu aveam in meniu si cartofi prajiti pe resou, care erau jumate arsi si jumate nefacuti. Nu-mi vine sa cred ca nu am stomacul franjuri dupa ani buni de astfel de meniuri :)))

    Răspunde

    1. Nici eu nu stiu cum am scapat, desi cunosc cazuri care acum au mari probleme cu stomacul. Dar deh….pe vremea aia eram smecheri, pe noi nu ne atingea nimic, eram invincibili 😛

      Răspunde

  2. Si eu incerc pe cat posibil sa adopt un stil de viata sanatos, am renuntat la dulciuri..si multe altele. Pana acum nu am consumat aceste produse dar trebuie neaparat.

    Răspunde

  3. Doamne ce dulce dorm! <3 Cred ca singurul principiu de care m-am tinut este faptul ca nu mai beau sucuri acidulate. De 8 ani cam asa nu am mai pus picatura de suc in gura.

    Răspunde

  4. Știu ca faci cele mai bune alegeri pentru tine dar si pentru fete. Si eu mai fac excepții cu câte o pizza dar, la fel ca si tine, incerc sa nu fac o obișnuința din asta si sa ii dau cât mai rar

    Răspunde

    1. Chiar daca noi am incerca sa le tinem intr-un anumit meniu, la scoala sigur vor mai cadea in „pacat” 😛

      Răspunde

  5. Numai un stil de viata sanatos nu prea am :))) … insa Slava Domnului nu am probleme cu stomacul.

    Răspunde

    1. Asta e un lucru bun. Eu am colege de liceu, dar si de facultate cu grave probleme de stomac. Slava Domnului ca eu sunt OK 🙂

      Răspunde

  6. Foarte interesant articolul, documentat, iar faptul ca pleca de la experienta personala, ca te prezinti in fata cititorilor in cele doua ipostaze, de la fata fara griji la mamica responsabila, te face convingatoare in ochii cititorilor tai. Randurile tale au suflet si caldura. Felicitari!

    Răspunde

    1. Multumesc din suflet, Dana. Aceste randuri inseamna foarte mult pentru mine, sunt mai mult decat o apreciere, sunt o incurajare sa merg mai departe cu pasiunea mea, bloggingul. Te pup! Si multumesc inca o data! :*

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.