Casă veche, caut performanță energetică nouă

Ascult ploaia care bate în geam… stau în casă la căldură. Este o vreme care te îndeamnă la visare. Și amintirile mă năpădesc…

…………

O casă veche, plină cu amintiri frumoase

Haide, draga bunicii, hai la masă!

– Încă puțin, bunico, se aude un glas cristalin de copil.

Dar se răcesc turtele, mamă. Și nu mai sunt bune. Intră doar 10 minute, mănânci și apoi fugi iară la joacă.

Intru până la urmă pentru că știu că altfel nu voi scăpa de bunica. Offf…acum trebuia să mă cheme la masă. Pe ei de ce nu îi cheamă bunicile lor? Uite…termină jocul fără mine. Să mănânc mai repede până nu încep unul nou.

…………

Bunicii mei erau persoane extrem de calme, de blajine. Oameni cu frică de Dumnezeu, gospodari și harnici. Creșteau animale, cultivau legume, aveau o grijă mare de gospodărie și de casă. Bunica deretica mereu, ștergea praful, frământa aluaturi. Nu stătea locului nici o secundă. Îmi amintesc cu drag de ei. Tare mi-ar mai plăcea să mă ia încă o dată în brațe și să mă sărute apăsat pe obraz, cum o făceau când eram mică. Cum bunicul mă zgâria cu mustața și râdeam. Dar…nu se mai poate, ei nu mai sunt. Însă a rămas căsuța lor dragă. Locul unde am copilărit, locul plin de amintiri frumoase.

casa-parinteasca

Mă iubeau atât de mult…de aceea nimeni nu s-a mirat când mi-au lăsat moștenire căsuța lor. M-am bucurat, iubeam această casă, deși era o locuință veche, aici crescusem, sub privirea blândă a bunicii.

Când m-am căsătorit, ne-am hotărât să locuim aici. Însă, la o primă vedere ne-am dat seama că trebuie să o reabilităm, să îi aducem câteva îmbunătățiri.

Sobele erau vechi, îmi plăcea focul arzând în sobă, dar gandul că trebuie să fac focul, să bag lemne în ea și să scot cenușa nu îmi plăcea. Aveam nevoie de o centrală, o centrală pe gaze așa cum avea mama acasă. Era cea mai practică.

Un prim pas pe care trebuia să îl facem era să identificăm soluțiile cele mai bune pentru reabilitarea termică a casei.

Aveam nevoie de un audit energetic

Știam că trebuie să contactăm o echipă de auditori energetici atestați gradul I pentru a realiza auditul energetic. Așa au procedat ai mei când au avut nevoie de un certificat energetic. Și pentru că ei au lucrat cu Enermed Impex și au fost mulțumiți, i-am contactat și eu.

audit-energetic

Ce este auditul energetic?

Printr-un audit energetic, auditorii energetici atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice determină caracteristicile termice și energetice ale clădirii. Ei stabilesc din punct de vedere tehnic și economic soluțiile de reabilitare sau de modernizare termo-energetică a construcției, precum și a instalațiilor de preparare apă caldă și încălzire. Toate acestea doar pe baza datelor din expertiza termică și energetică a clădirii.

certificat-energetic

În urma obținerii certificatului energetic, ne-am dat seama în ce clasă energetică ne încadrăm, ce performanță energetică are casa…sau mai degrabă nu are. Micșorarea consumului energetic este strâns legat de îmbunătățirea confortului interior al celor care locuiesc în căsuță.

Pentru identificarea zonelor cu pierderi de căldură sau cu infiltrații ridicate de aer, s-a efectuat și o termografie în construcții. Aceasta a presupus realizarea unei scanări termice a casei cu o cameră de termoviziune, înregistrând radiațiile infraroșii.

bloc-nereabilitat-termografie

Termografie bloc nereabilitat

bloc-reabilitat-termografie

 Termografie bloc reabilitat

Soluții primite în urma obținerii certificatului energetic

Ca soluții am început prin schimbarea tâmplăriei exterioare. La aceasta ni s-au recomandat geamuri triple cu tâmplărie având mai multe camere și o rezistență termică în jur de R=1 mp K/W.

Următorul pas a fost izolarea termică a casei și a acoperișului. Pentru a avea un consum foarte mic de energie, am hotărât să utilizăm 30cm de izolație termică.

Prin termografia în construcții am obținut un raport cu radiația infraroșie a fiecărui perete exterior, al terasei, de unde am putut trage concluziile despre existența sau nu a punților termice. Datorită punților termice pot apărea multe probleme în anvelopa unei case: condens, mucegai, disconfort. Cu alte cuvinte,  o parte din pereții exteriori care sunt din beton, acesta fiind neizolat, poate conduce la apariția acestor neplăceri.

O altă soluție propusă a fost să opăm pentru iluminatul cu becuri de tip LED, dar și a electrocasnicelor cu un consum redus de energie, deși sunt mai scumpe.

Metodele propuse pentru reducerea consumului de energie, dar și pentru realizarea confortului în casă nu m-au stors de bani, ci mi s-au părut chiar măsuri simple ce pot fi implementate cu costuri mici.

logo_avizez-300x251

O nouă îmbrăcăminte pentru căsuța noastră cea veche

În urma tuturor pașilor urmați, am scăpat de mucegaiul care apărea mereu în sufragerie, dar și de condensul din baie. Au venit pe lume fetițele noastre și știu că mucegaiul nu este prieten cu bebelușii, riscând să le declanșeze mai multe boli, printre care astmul. Căldura din casă și fericirea noastră atunci când le vedem pe fete compensează tot ce am făcut pentru a ajunge aici. Faptul că ele sunt atât de fericite și ne întâmpină întotdeauna cu zâmbete este tot ce contează.

fericire

De aceea sunt foarte bucuroasă că am reușit să modernizăm căsuța cea veche a bunicilor și să o reabilităm energetic, aducând-o la un confort crescut. Și să nu credeți că facturile continuă să vină la fel de mari. Nuuuu…facturile au scăzut și în fiecare lună ne permitem să facem câte o excursie de care să se bucure fetele.

Sunt foarte bucuroasă că am păstrat casa care îmi va aminti mereu de bunicii mei!

Articol scris pentru proba nr 9 din SuperBlog 2016.

 

33 de comentarii


  1. Casa parinteasca are intotdeauna acel ceva care te face sa te simti acasa. Ma bucur ca va bucurati de ea. sa va traiasca si fetitele care sunt doua printese.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.