Executarile silite – profitabil sau nu?

Executarile silite reprezinta imobile, autoturisme, utilaje scoase la licitatie de catre banci, de la clientii care nu au mai putut tine pasul cu plata ratelor. Acestea sunt astfel vandute la licitatie, pe piata, la un pret mult mai mic, o modalitate prin care banca incearca sa isi recupereze o parte din creditul acordat.

executarile silite

Executari silite – www.executarionline.ro

Executarile silite, o afacere buna sau nu?

Executarile silite? Fuga dupa achizitionarea proprietatilor imobiliare se contureaza din ce in ce mai des in jurul dilemei de a alege intre oferta cea mai buna si oferta cea mai ieftina.

Pentru a achizitiona o locuinta buna la pretul cel mai mic, o posibila sursa de informatii importanta o constituie lista cu executari online, un site unde gasesti foarte multe anunturi care mai de care mai interesant.

Raportul calitate – pret, este un aspect deosebit de important si deloc de neglijat, pentru ca, nu de fiecare data pretul cel mai mic reflecta si rezultatul unei afaceri bune.

Avantajele cumpararii apartamentului prin Executari Online

  • pretul – principalul avantaj; media pretului reprezinta 75% din valoarea reala a locuintei, procent stabilit de catre un evaluator
  • desi starea apartaentului nu o poti vedea inainte, este posibil ca acesta sa fi fost abia imbunatatit, astfel ca, cu un pret mic achizitionezi un imobil care sa nu mai aiba nevoie de nici o lucrare
  • nu exista taxa de agentie, comisioane etc, asa cum au agentiile imobiliare
  • nu pot aparea surprize de genul acte in neregula, vanzarea in mod repetat a unui imobil, inselaciune, etc
  • bancile au inceput sa acorde credite, pentru cumpararea imobilelor executate silit.

Insa trebuie sa va inarmati cu timp si rabdare, pentru ca procedura este mai greoaie decat la o achizitie obisnuita si trebuie sa aveti fler privind piata imobiliara sau sa apelati la sfatul unui evaluator, pentru ca nu toate casele si terenurile scoase la licitatie sunt chilipiruri, unele fiind si apartamente extrem de urate, fiind supraevaluate si pretul de licitatie putand fi in unele cazuri mai mare decat cel de pe piata libera.

Pentru ca potentialii cumparatori sa fie pe deplin informati cu privire la bunurile scoase la licitatie, la dosar sunt inserate expertiza evaluatorului, precum si fotografii ale imobilului, respectiv ale bunurilor mobile. Procedura este destul de complicata, avand in vedere faptul ca bunurile nu se confisca. Un impediment in calea inspectarii acestora de catre cei interesati sunt, de cele mai multe ori, debitorii care locuiesc inca in imobil.
Orice licitatie de executare silita incepe de la un anumit pret, pretul la care a fost evaluat bunul. In cazul in care acesta nu se vinde, la noua licitatie, pretul de pornire se va diminua la 75% din cel initial. Pentru locuinte, se stabileste un pret de vanzare la valoarea de circulatie; hotararea este luata de executorul judecatoresc, impreuna cu cei implicati, solicitand totodata consiliere din partea unui expert.

Cum iei parte la o licitatie de bunuri executate silit?

In principiu, trebuie sa depui o cautiune de 10% din pretul de vanzare minim al obiectului respectiv. Banii sunt virati in contul bancii, pana la inceperea licitatiei; dovada platii fiind atasata ofertei dumneavoastra de cumparare.  Daca nu castigi licitatia, banii ii primesti inapoi, dupa ce ai facut o cerere in acest sens catre executorul judecatoresc.

 

8 comentarii


  1. Foarte interesant!!! Chiar am auzit de astfel de licitatii dar nu stiam cum merg lucrurile. Multumesc pentru lamurire :*

    Răspunde

  2. @andreiabutnaru: nu-i caina pe cei executati silit. Unii isi merita soarta. Cunosc un caz cand familia respectiva nu si-a platit datoriile la asociatia de locatari vreo 10 ani, si nici rata la banca (era pe vremea cand acea rata insemna cam 200 de lei, la doua salarii de peste 5000 de lei net) si pana la urma banca le-a luat apartamentul (inca nu era platit integral) si l-a vandut ca sa acopere datoriile primului proprietar, rau platnic.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.