Astazi sarbatorim Schimbarea la Fata a Domnului

Astazi este mare sarbatoare: Schimbarea la fata a Domnului. Aceasta sarbatoare  ne aminteste de minunea petrecuta pe muntele Tabor, cand Isus Hristos si-a descoperit dumnezeirea Sa prin natura umana pe care a asumat-o.

Astazi nu facem nimic!

Astazi ne odihnim…nu spalam, nu calcam, nu aspiram, nu facem mancare. Este o sarbatoare mare si ar fi pacat sa nu tinem cont de ea, indiferent cat de multa treaba ai si cat de urgenta. Si sa nu uitam de peste: astazi se mananca peste!

Icoana Schimbarii la fata il are in centru pe Isus Hristos, imbracat in alb, inconjurat de un fond inchis la culoare; la picioarele Sale sunt cazuti la pamant ucenicii Petru, Iacob si Ioan, in timp de de-o parte si de alta se afla Moise si Ilie.

astazi

Aceasta sarbatoare marcheaza inceputul toamnei; frunzele incep sa isi schimbe culoarea, iarba nu mai creste, apele se racesc, iar taratoarele se retrag pentru iernat. Incepand din aceasta zi, nu mai este voie la scaldat in apele culrgatoare; animalele nu se mai scalda nici ele dupa aceasta zi.

Stiai ca:

  • nu te certa cu nimeni si ai grija sa nu fii certat, pentru ca vei avea parte doar de scandal?
  • nu pleca la drum, pentru ca risti sa te ratacesti?
  • nu va pieptanati astazi, pentru ca altfel nu va mai creste parul? (hmmmm….asta am facut-o deja)
  • nu munci, pentru ca te poti alege cu mutilari grave ale trupului?

Va vine sa credeti sau nu, exista si in zilele noastre cateva sate romanesti unde este pastrat viu spiritul acestei sarbatori, cu obiceiuri, traditii si superstitii. Mai sunt unele lucruri pe care le-am citit pe dl Google, despre care sincer nu prea cred ca sunt adevarate, dar…fiecare cu superstitia lui, nu? De exemplu, am citit ca cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si de plosnite; fetelor care se spala in aceasta zi nu le mai creste parul.

Semnificatia acestei Sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, precum si posibilitatea acestuia de a se indumnezei inca din viata aceasta.

Voi credeti in aceste superstitii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.